Vuokrasimme siis asuntovaunun, jolla matkustimme Muonioon ja takaisin. Kuvittelimme, että matkaan (kahden pienen lapsen kanssa) tuhraantuisi neljä päivää, mutta ei puhettakaan. Lähdimme matkaan sunnuntaina ja halutessamme olisimme palanneet kotiin jo maanantaina. Unohdimme yhden tärkeän seikan: emme asu enää Jyvässeudulla. Matkaa Lappiin (täältä Meri-Lapista) on aika paljon vähemmän kuin Keski-Suomesta. Reissu muistutti enemmän kotiseutumatkailua kuin kotimaanmatkailua, mutta ei se tehnyt siitä yhtään kurjempaa. 

Fakta nro 1: Vain aloitteleva karavaanari muistaa pesuveden, mutta unohtaa juomaveden.

14.9.2008

KEMI-KEMINMAA.

Nopeusrajoitus 80km/h. Ensimmäinen kerta ajokortin ajamisen jälkeen, kun näen maiseman selväpiirteisenä. Edes ajokokeessa en tätä väliä ajanut rajoituksen mukaan. Kun Jani ajaa, keskitän huomioni nopeusmittariin, joka säntillisesti näyttää 80km/h. Kun itse ajan, ajan rajoituksesta piittaamatta 100km/h ja keskitän huomioni edellä menevän lähestyviin takavaloihin ja mahdollisiin peikon (poliisin) ratsioihin. Ei auta. Nyt on opittava. Mälläämme purukumia ja keräämme jonoa.

PELLO.

            1912353.jpg

Minun ideani. Kukaan ei uskaltanut väittää vastaan.

Mikä wwwwitun kolme kilometriä?! Polku oli kaunis, mutta tuntui loputtoman pitkältä. Ei se sitä olisi ollut, mutta päätin testata rintarepun mukavuutta ja raahasin yhdeksän kiloista käekälettä rinnuksilla nuo piinaavat (...muka kolme...) kilometrit.

Juho käveli jyrkästä noususta osan...

                         1912377.jpg

... ja osan matkusti Janin selässä.

                    1912411.jpg

Taisi olla Juholle mukavaa, Janille kaikkea muuta. Yksi ainoa vanhempi pariskunta tuli vastaan. Paimiosta. Olen aikoinaan Paimiossa työskennellyt, pienet on ympyrät. Säälitellen seuruettamme katselivat. 

Janne nukkui lopun matkaa (olipa yllätys).

                    1912420.jpg

Polku olisi jatkunut vielä, mutta me pääsimme perille, kun saavuimme laavulle.

             1912426.jpg

             1912431.jpg

             1912437.jpg

             1912453.jpg

Jopa Daisy oli väsähtänyt niin pahasti, että paneutui makuulle laavun alle ja paluumatkan laahasi perässä korvat luimussa, vaikka päästin sen vapaaksi. Raukkaparka.

             1912467.jpg

Fakta nro 2: Et ole ikinä saanut osaksesi niin paljon vihaa, sääliä ja vahingoniloa kuin karavaanarina. Mutta karavaanarina olet myös rakastetuin piruparka mitä maa päällään kantaa... toisen karavaanarin silmissä.

Yöpymispaikan valinta oli haastavaa, koska havahdun kaikkeen mahdolliseen, itikan lennosta poron pieruun. Mikä tahansa häiriö saa minut valvomaan unettomana aamuun. Ensimmäinen yöpaikka oli liian lähellä tietä. Vain lapset nukkuivat. Lisäksi onnistuimme asettumaan metsäautotielle, joka toimi porojen moottoritienä. Paskakiintiöni täyttyi jo 20 metrin iltakävelyllä, kun Daisy päätti piehtaroida poronpaskassa. Tein U-käännöksen takaisin vaunulle.

                       1912565.jpg

Minä INHOAN POROJA...

            1912589.jpg

... edelleen.