Sukuloimassa totesin, että Janin naama venähtää aina, kun kerron saaneeni ajatuksen. Nyt nousi taas tuskanhiki ja huulilla kareili väkinäinen hymy. Sain loistoidean! Siihen tarvitaan vain iso kasa (ilmaisia) tiiliä, vielä isompi kasa kiviä, luonnonkiven näköisiä pihalaattoja, multaa, ja muskelia (motivaatiokaan ei olisi pahaksi).

Takapihan perällä on pienehkö alue, jolle olen ajatellut ensi kesänä istuttaa niittykukkia. Alue on niin epätasainen, ettei sitä jaksa ruveta muutenkaan setvimään, mutta luonnontilassa se voisi olla todella kaunis. Välillä luontoa pitää vähän auttaa - ja rajoittaa. Nokkoset on hyvä saada pois, maata vähän kääntää tai vastaavasti uusia koko istutusalueen multa.

Nyt sitten mietin, mitä pihalla voisi tehdä vielä ensi kesää silmällä pitäen ja silloin välähti! Yrittäkää pysyä perässä...

Alue on kutakuinkin tässä:

     1778006.jpg

Siis tuo ryteikön näköinen, ajamaton alue. Nurmikkoa ei voi sieltä leikata. Aitaa siistitään ensi keväänä. Otetaan koirakorotukset pois ja maalataan, koska Dee näyttää pysyvän pihassa matalammallakin aidalla. Pystylaudoista tehty pätkä aitaa on portti peltokaistaleelle, jota alamme raivaamaan tänä syksynä. Piti raivata jo tässä kuussa, mutta siirtyi näillä näkymin syyskuulle. Haapa, ainakin toinen, ellei molempia, on kaadettava, jotta kaivurilla pääsee pellolle. Porttihan on juuri haapojen takana, eikä koneella pääse pujottelemaan läpi.

Ideani on (voi jalostua myöhemmin):

-jakaa ryteikkö kahteen osaan. Keskelle tulee kivetetty polku, joka johtaa portille. Molemmat ryteikön puoliskot rajataan nurmialueesta (maatöiden jälkeen) tekemällä vanhoista tiilistä 40-50cm korkea muuri. Vanhoista purkutiilistä saa vaikka mitä. Muurin rajaamille alueille istutan niittykukat.

- tiilireunusta vasten rakennan matalampia kivireunuksia, 'minimuureja', luonnonkivistä, joiden sisään jää tilaa istutuksille. Näitä penkkejä teen molemmille puolille 2-3.

- rajatun alueen vierelle teen polun, joka myötäilee istutusaluetta ja kiertää tuomen, josta näkyy osa kuvan oikeassa reunassa. Polku tekee mutkan tuomen ympäri ja tulee alueelle, jolle on suunnitteilla... no, jotain... Olisi ihana saada vanhat, koristeelliset puistonpenkit ja muuta kivaa. Sen näkee sitten ensi vuonna.

Nyt ei puutukaan kuin - - - - aivan kaikki paitsi idea. Luonnonkiviä saan pellolta, kun se raivataan. Tiilistä ei ole hajuakaan, pitää varmaan ilmoittaa lehdessä. Ei aavistustakaan, miten ratkaisen polkujen kivetyksen, kun valmiit laatat maksavat meikäläisen lompakolle aivan liikaa. Esteethän on tehty ylitettäviksi. Selitän projektin etenemisestä, kunhan jotain tapahtuu. Mahdollisesti syyskuussa.