Juho on ollut lähes koko kaksivuotisen elämänsä kotihoidossa, lukuunottamatta lyhyttä jaksoa perhepäivähoitajalla, kun minä olin töissä. Sekin alle yksivuotiaana. Vaikka Jani oli kuukauden sairaslomalla, ei miehen töihin lähtö näyttänyt vaikuttavan Juhon aivoituksiin millään tavalla. Todennäköisesti fiksuna penskana oli jo puheistamme tajunnut, että arki pian koittaa. Sen sijaan kukaan ei koskaan ole kertonut jätkänpätkälle, ettei äiti olekaan huonekalu, joka satavarmasti pysyy kotona, kunnes poika on sen 40v. ja saa vihdoin vanhalta muorilta luvan hankkia tyttöystävän sinne kotitalon päätyyn rakennettuun poikamiesboxiinsa ihan ikiomaksi huonekalukseen, jota ei tarvitse - eikä saa - jakaa isin kanssa. Silloin äitikin pääsee vihdoin vanhainkotiin lepäämään. Huomaatteko, miten sievästi olemme lapsen tulevaisuuden suunnitelleet? Alkoholiin tuo koskee vasta 47 -vuotiaana, kun äidin valvovan haukansilmän alaisuudessa saa hörpätä puoli desiä saunaolutta. Ykköstä tietenkin.

Tässä pari päivää sitten äiti kuitenkin teki julman tempun ja yritti lähteä yksin taluttamaan koiria. Ensin kävin katsomassa, miten Jani oli edistynyt keittiökaapin runkojen teossa. Juho oli myös autotallissa leikkimässä remonttireiskaa täysin välittämättä siitä, että minä olin sisällä. Sitten nappasin pallokorvan ja tollipään flekseihinsä ja lähdin portille, mutta mitä tapahtui: Juho teki teatraalisen heittäytymisen vatsalleen lumeen ja aloitti hysteerisen huudon. Ei, helvetti! Se mööpelihän meinaa karata portista ilman lupaa! Ehdin kävellä tovin, kun tuli tekstiviesti, ettei jätkä ota rauhoittuakseen.  

Se oli se hirvittävä oppi, jonka sisäistäminen vie aikuisilta miehiltä yleensä vähintään pari kolme avioeroa, jotkut käyvät hautaankin sitä käsittämättä. Nyt Juho sen käsitti, eikä anna hetken rauhaa. Jos yrittää viedä ulos ilman äitiä, huutaa kunnes on tuotava sisälle tai minun on mentävä ulos. Edes halkojen kantaminen liiteristä ei onnistu ilman, että Juho laahustaa varjona lahkeissa, vaikka kuinka selittäisi, että äiti tulee kohta takaisin. Koska olen todella huono kestämän helmoissa roikkumista, laitamme Juhon erillisyys -kuurille. Tästä lähtien teen näyttäviä poistumisia ja tavanomaisia paluita.